Sony Cyber-shot DSC-H20

Je mnoho fotografů, kteří si vystačí s objektivem o pevné ohniskové vzdálenosti, většina lidí ale preferuje zoomy – objektivy s proměnlivým ohniskem. A nejeden uživatel pak miluje tzv. širokorozsahové zoomy, které „přibližují“ desetkrát a více.

Sony Cyber-shot DSC-H20

Je mnoho fotografů, kteří si vystačí s objektivem o pevné ohniskové vzdálenosti, většina lidí ale preferuje zoomy – objektivy s proměnlivým ohniskem. A nejeden uživatel pak miluje tzv. širokorozsahové zoomy, které „přibližují“ desetkrát a více.

Takzvané ultrazoomy – jak bývá kategorie digitálních fotoaparátů s 10× a vícenásobným rozsahem zoomu nazývaná – se dělí do dvou podtříd. Jednak jsou to „velké“ ultrazoomy, které vypadají jako menší zrcadlovka, bývají vybavené elektronickým hledáčkem a optikou s úctyhodným rozsahem až 24×. Do druhé odnože pak řadíme víceméně kapesní ultrazoomy bez hledáčku (mají pouze zadní LCD displej) s obvyklým desetinásobným rozsahem optiky. Sony Cyber-shot DSC-H20 právě mezi takové přístroje patří.

Sony Cyber-shot DSC-H20 Sony Cyber-shot DSC-H20

Konstruktéři Sony vtiskli tomuto fotoaparátu ryze funkční design bez zbytečných výstřelků. Pravé straně přístroje v černé „fotografické barvě“ dominuje poměrně rozměrný grip – rukojeť k lepšímu držení. U fotoaparátu s rozsahem zoomu 38–380 mm je pevné držení podmínkou ostrých snímků i přes to, že je vybaven účinným optickým stabilizátorem. Sony H20 z tohoto pohledu nezklame – ani při největším vyzoomování na 380 mm, kdy si „přitáhnete“ velmi vzdálené objekty, jsou pořízené snímky ostré, bez roztřesení.

Sony Cyber-shot DSC-H20 – ve zkratce
Rozlišení 10 Mpx
Optika 38–380 mm, stabilizace
Video HD (1 280 × 720 px)

Na druhou stranu by vám ale naopak mohla chybět možnost širokého záběru. Osmatřicet milimetrů zoomu „Há dvacítky“ lze považovat spíše za normální než širokoúhlý záběr.

Sony Cyber-shot DSC-H20

Sony H20 není nijak velkým fotoaparátem – do kapsičky košile se vám sice nevejde, vystačí si však s malou brašničkou, v nouzi své místo najde i třeba v kapse kalhot.

Super vychytávky
Zoom s velkým rozsahem
Smile Shutter – automatické fotografování po rozpoznání úsměvu
Kvalitní foto i video

Objektiv není vybaven automatickou lamelovou krytkou, ve výbavě však najdete klasickou nasazovací krytku i s poutkem. Na svou třídu poměrně výkonný interní blesk je konstruován jako vyklápěcí. Máte-li jej v menu aktivovaný, blesk se při slabém osvětlení automaticky otevře sám.

Sony Cyber-shot DSC-H20 Sony Cyber-shot DSC-H20

Sony Cyber-shot DSC-H20 je koncipován primárně jako automatický digitální fotoaparát s možností uživatelského ovlivnění základních parametrů jako je korekce expozice, citlivosti, vyvážení bílé, způsobu ostření apod. Na horním kruhovém voliči režimů ale najdete také M – manuální režim pro pokročilé fotografy. Ten má ovšem jednu chybu – zatímco expoziční časy lze manuálně nastavit v celém rozsahu (30 s až 1/2 000 s), s clonou lze pracovat jen ve dvou polohách – plně otevřená nebo plně zavřená.

Sony Cyber-shot DSC-H20Sony Cyber-shot DSC-H20Sony Cyber-shot DSC-H20

Sony Cyber-shot DSC-H20Sony Cyber-shot DSC-H20Sony Cyber-shot DSC-H20

Přístroj je vybaven několika zajímavými funkcemi. Rozpoznávání tváře je sice v současné době běžné, u Sony H20 je ale navíc doplněno detekcí úsměvu (kterou je možné nastavit ve třech intenzitách – viz ukázky menu). Jak to funguje? Tzv. Smile shutter jednoduše aktivujete tlačítkem na horní stěně pod hlavním vypínačem a namíříte fotoaparátem na snímanou osobu. Přístroj sám najde obličej a jakmile se člověk v záběru usměje, automaticky – aniž byste museli mačkat spoušť – pořídí fotografii. Ověřeno praxí – skutečně to funguje.

Celkové hodnocení
Přestože Sony Cyber-shot DSC-H20 na první pohled vypadá jako jeden z mnoha tuctových digitálních kompaktů, jde o přístroj, který poskytuje výbornou obrazovou kvalitu. Sony zde použilo několik technologií pro zpracování obrazu, které pocházejí z vyspělých zrcadlovek, a na fotografiích je to také znát. Snímky jsou dobře prokreslené, barevnost je spíše umírněná – H20 rozhodně netrpí přesaturovaností fotografií.
Ovládání není nikterak složité, vychází z obvyklých současných standardů. Aparát je na svou třídu poměrně rychlý, což uživatelé poznají zvláště u svižného automatického zaostřování. Sony H20 můžeme doporučit jak úplným začátečníkům, tak i pokročilejším fotografům.

Běžná cena (v době publikování recenze): 7 000 Kč

Základní technické údaje

Snímač
CCD 1/2,3"
10 Mpx (3 648 × 2 736 px)
Citlivost ISO 80 až 3 200

Optika
38–380 mm F3,5–4,4
Optická stabilizace

Paměťové médium
Memory Stick Duo, PRO Duo, PRO-HG Duo

Datové formáty
Obraz: JPEG
Video: MP4

Video
1 280 × 720 px, 30 fps
640 × 480 px, 30 fps
Zvuk mono

LCD
Úhlopříčka 3“ (76 mm)
230 400 px

Napájení
Li-Ion akumulátor

Rozměry a hmotnost
107 × 69 × 47 mm (š × v × h)
280 g (vč. akumulátoru a paměťové karty)

Příspěvek byl publikován v rubrice reviews_sk a jeho autorem je Zdeněk Kamrla. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *