Rekviem za Vlněnu

Každý člověk má v hlavě nějaké vzpomínky na místa, která čas změnil k nepoznání. Vnímáme to většinou nostalgicky, protože jsou často spojena s dětstvím nebo mládím a s časem o kterém si myslíme, že to tenkrát všechno bylo lepší.

Jedním z takových míst je brněnská Vlněna, která byla jedním z nejstarších a nejrozsáhlejších továrních komplexů na zpracování vlny v Brně a jejíž historie sahá až do 18. století. V posledních letech se památkáři usilovně snažili o zapsání Vlněny mezi památkově chráněné objekty, ale neuspěli a ministerstvo kultury posvětilo demolici komplexu. Ta byla zahájena koncem května 2016 a v dnešní době na tomto místě vzniká podzemní parkoviště a kancelářský komplex.

Členka projektu Week of Life Martina Janošová má tento industriální symbol Brna pevně zasunutý mezi svými oblíbenými místy. Rozhodla se vzpomínky zachovat alespoň prostředky svého velkého koníčka, tedy fotografie a poslední tři roky usilovně mapovala postupný zánik Vlněny.

Celou dobu do komplexu chodila při každé změně počasí nebo světla a snažila se zachytit poslední stopy historie tohoto jedinečného místa. Dokonce i v okamžiku, kdy už budovy okupovaly bagry, které strhávaly její oblíbenou střechu s nádherným světlem, stála uvnitř a zaujatě všechno dokumentovala. Včetně kočičí maminky s koťaty, která ještě propojena pupeční šňůrou přicházela na svět v oblaku prachu a za zvuku bagrů. Jako připomenutí, že tam kde něco končí, tam také něco nového začíná.

Nadneseně by se dalo říct, že ji včas objevili stavaři a z padající budovy ji bezpečně vyvedli a tak nám její jedinečný soubor fotografií zůstane zachován. Spatřit ho můžete již za pár dnů na výstavě „Rekviem za Vlněnu“, která bude instalována do 28.2.2018 v Industrial music bar & gallery Schrott na adrese Křenová 10, Brno. Všichni jste zváni na vernisáž, která se koná 11.1.2018 od 17:00.

Budeme se v redakci těšit na týdny, ve kterých se vernisáž nebo výstava objeví jak u Martiny samotné, tak případně u dalších členů projektu. Pokud vám to okolností dovolí, tak si to nenechejte ujít, protože Martina má v tomto ohledu jedinečné vidění.

Na závěr citujeme slova její dlouholeté kamarádky Ivany Dondové, které nás bohužel před několika dny navždy opustila:

Do podvědomí veřejnosti vstoupila Martina jako fotografka „opuštěných míst“, hlavně díky svému poetickému mapování postupného zániku brněnské továrny Vlněna. Martina se zcela oprostila od urbexového pojetí industriální tématiky a zdokumentovala umírající Vlněnu nejen objektivem, ale i srdcem.

Za redakci Week of Life
Zdeněk Kamrla

Příspěvek byl publikován v rubrice Novinky a jeho autorem je Zdeněk Kamrla. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

1 komentář u “Rekviem za Vlněnu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *