Fujifilm FinePix F70 EXR

Kompaktních digitálních fotoaparátů jsou na trhu stovky typů a mnohé přístroje jsou si podobné jako vejce vejci. I přesto se ale v nabídkách výrobců dají najít zajímavé kousky, byť se třeba na první pohled tváří velmi nenápadně. Přesně takový je i Fujifilm FinePix F70 EXR.

Fujifilm FinePix F70 EXR

Kompaktních digitálních fotoaparátů jsou na trhu stovky typů a mnohé přístroje jsou si podobné jako vejce vejci. I přesto se ale v nabídkách výrobců dají najít zajímavé kousky, byť se třeba na první pohled tváří velmi nenápadně. Přesně takový je i Fujifilm FinePix F70 EXR.

Fotoaparát, který si můžete pořídit volitelně buď v celostříbrném nebo černostříbrném provedení vysocelesklého laku, sice skutečně vypadá jako jeden z řady běžných digitálů, nelze mu ale upřít hned několik odlišností. Pomineme-li desetinásobný zoom se širokoúhlým počátkem, což je vlastnost, na kterou si už i u takto kompaktních přístrojů pomalu začínáme zvykat, je pro FinePix F70 prioritní zejména zkratka EXR v označení.

Foto: FujifilmFoto: Fujifilm

FinePix F70 je totiž vybaven firemním Super CCD EXR snímačem, který nejenže má na rozdíl od běžných čipů buňky ve tvaru osmiúhelníka, ale zejména dokáže pracovat v jednom ze tří provozních režimů. V módu HR (High Resolution – vysoké rozlišení) fotografuje s důrazem na pořízení těch nejmenších detailů na snímku, v režimu DR (Wide Dynamic Range – široký dynamický rozsah) vyrovnává velké světelné rozdíly u velmi kontrastních scén, a konečně v módu SN (High Sensitivity and Low Noise – vysoká citlivost a nízký šum) podává snímky i ve špatném osvětlení bez rušivého šumu. Nutno dodat, že režimy DR a SN sice pracují s polovičním rozlišením snímací soustavy, tedy 5 Mpx, výsledky jsou ale vynikající.

Foto: Fujifilm

Fujifilm FinePix F70 EXR – ve zkratce
Rozlišení 10 Mpx, stabilizace snímače
Optika 27–270 mm
Video VGA (640 × 480 px)

FinePix F70 umožňuje uživateli aktivovat režimy EXR buďto manuálně, nebo lze výběr ponechat na automatice, která podle charakteru a osvětlení snímané scény sama zvolí potřebný mód HR, DR nebo SN. Kromě toho je možné tento fotoaparát používat také v běžné programové automatice, k dispozici je i plně manuální expoziční režim, i když omezený pouhými dvěma pracovními clonami.

Foto: Fujifilm Foto: Fujifilm

Specialitou Fujifilmu je tlačítko F na zadní stěně, které zajišťuje vstup do zkráceného menu, ve které lze mimo jiné nastavit i druh „filmu“, tedy simulaci konkrétního filmového materiálu, u Fujifilmu pochopitelně stejné značky. Vybrat si tedy můžete standardní Provii, nasycené snímky à la Fujifilm Velvia nebo jemné podání, imitující film Astia. Kromě toho lze pochopitelně zvolit také sépiové tónování či černobílé snímky.

Super vychytávky
Režimy EXR
Desetinásobný širokoúhlý zoom
Elegantní design a kapesní velikost
Stabilizace obrazu

Fujifilm FinePix F70 EXR je také jedním z nejmenších digitálních fotoaparátů s desetinásobným objektivem. Příjemným zjištěním je navíc širokoúhlý (27 mm) počátek optiky, který umožňuje dostat do záběru více prostoru nebo využívat perspektivu širokého ohniska.

Foto FujifilmFoto Canon Foto Fujifilm

To, že optika FinePixu F70 EXR není zcela běžná, poznáte po zapnutí přístroje. Zatímco ve vypnutém stavu je objektiv, chráněný automatickou lamelovou krytkou, zcela zasunut do těla fotoaparátu, po zapnutí se vysune tak, že se zhruba zdvojnásobí hloubka těla. Tubus objektivu se pak ještě více prodlouží, jakmile pomocí páčky u spouště vyzoomujete na maximální ohnisko 270 mm.

Foto FujifilmFoto Fujifilm Foto Fujifilm

Celkové hodnocení
Fujifilm FinePix F70 EXR je elegantním kompaktním fotoaparátem, který poskytuje nadstandardní kvalitu obrazového výstupu. Díky technologii EXR se vývojářům podařilo zejména výrazně potlačit šum u vyšších citlivostí, což je obecně u kompaktních digitálů velký problém. S FinePixem F70 EXR se ale skutečně nemusíte bát fotografovat s použitím ISO 800 nebo dokonce ISO 1 600, aniž byste dostali šumem degradované snímky. V tomto případě je třeba ocenit fakt, že se tvůrci Fujifilmu FinePix F70 EXR nebáli snížit rozlišení na polovinu (k vytvoření jednoho obrazového bodu se využívají dvě buňky snímače). Vždyť pět megapixelů je stále ještě dost velký objem obrazových dat pro běžného fotoamatéra. A co je lepší – zašuměné fotografie s velkým rozlišením nebo rozumný počet pixelů při vysoké kvalitě?

Běžná cena (v době publikování recenze): 6 900 Kč

Základní technické údaje

Fujifilm FinePix F70 EXR
Snímač
Super CCD EXR 1/2"
10 Mpx (3 616 × 2 712 px)
Citlivost ISO 100 až 1 600 (v režimu Auto až ISO 12 800)
Stabilizovaný snímač

Optika
27–270 mm F3,3–5,6

Paměťové médium
SD/SDHC
Interní paměť 47 MB

Datové formáty
Obraz: JPEG
Video: AVI

Video
640 × 480 px, 30 fps
320 × 240 px, 30 fps
Zvuk mono

LCD
Úhlopříčka 2,7“ (69 mm)
230 000 px

Napájení
Li-Ion akumulátor

Rozměry a hmotnost
99 × 59 × 23 mm (š × v × h)
200 g (vč. akumulátoru a paměťové karty)

Foto Fujifilm Foto Fujifilm Foto Fujifilm Foto Fujifilm Foto Fujifilm Foto Fujifilm Foto Fujifilm Foto Fujifilm Foto Fujifilm Foto Fujifilm Foto Fujifilm Foto FujifilmFoto FujifilmFoto FujifilmFoto Fujifilm

Příspěvek byl publikován v rubrice reviews_sk a jeho autorem je Zdeněk Kamrla. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *