Canon Digital IXUS 200 IS

Pouze nároční fotografové jsou ochotni vláčet se s těžkou výbavou. Běžný uživatel má raději menší a lehčí přístroje, které může nosit v malé brašničce. Je-li navíc aparát doslova kapesní, s přitažlivým designem a zajímavými funkcemi, má úspěch na trhu zaručen. Takový je zrovna Canon Digital IXUS 200 IS.

Canon Digital IXUS 200 IS

Pouze nároční fotografové jsou ochotni vláčet se s těžkou výbavou. Běžný uživatel má raději menší a lehčí přístroje, které může nosit v malé brašničce. Je-li navíc aparát doslova kapesní, s přitažlivým designem a zajímavými funkcemi, má úspěch na trhu zaručen. Takový je zrovna Canon Digital IXUS 200 IS.

Digitální fotoaparáty řady IXUS od Canonu byly vždy stylovou záležitostí pro lidi, kteří dbají na zajímavý design. Nejinak je tomu u nejnovějšího modelu IXUS 200 IS. Podlouhlé ploché tělo se zaoblenými hranami je z velké části opatřeno kovovým opláštěním. Můžete si vybrat z nabídky čtyř barev: zlaté, stříbrné, světle modré nebo fialové. Antracitově černé boky elegantně kontrastují s vysoce lesklou stříbrnou obrubou kolem objektivu.

Foto CanonFoto CanonFoto Canon

Fotoaparát má rozměry srovnatelné s běžným mobilním telefonem. Objektiv je ve vypnutém stavu zcela zasunut do těla fotoaparátu a chráněn automatickou lamelovou krytkou, takže skutečně nic nebrání tomu, nosit IXUS 200 IS v kapse.

Ani u tohoto kapesního šperku ovšem není opomenuta fotografická výbava. Přístroj je osazen 12Mpx snímačem, což je sice pro většinu uživatelů zbytečně mnoho, avšak díky tomuto rozlišení lze například pracovat s většími výřezy ze snímků apod.

Canon IXUS 200 IS – ve zkratce
Rozlišení 12 Mpx
Optika 24–120 mm, stabilizace
Video HD (1 280 × 720 px)

Velké lákadlo představuje optika tohoto fotoaparátu. Canon zde použil pětinásobný zoom o rozsahu 24–120 mm. K dispozici tedy máte širokoúhlý záběr 24 mm, který oceníte třeba při fotografování v místnosti, ale také například pro rozsáhlé krajinné celky. „Dlouhý“ konec zoomu 120 mm je ideální pro pořizování portrétů vašich blízkých a přátel.

Super vychytávky
Dotykový displej
Širokoúhlý objektiv
Kapesní velikost
Atraktivní design

Objektiv je navíc vybaven stabilizátorem, čímž se velmi omezuje riziko pořízení rozmazaných snímků, a to i v horších světelných podmínkách.

Foto CanonFoto Canon

Pohled na horní a zadní stranu IXUSe 200 IS prozrazuje nezvykle malý počet ovládacích prvků. Na horní stěně najdete jen tlačítko spouště s páčkou zoomu, malý hlavní vypínač a vlevo přepínač režimů. Zadní stěnu pokrývá velký displej, dvě rozměrnější tlačítka a čtyřsměrný volič. U něj Canon důsledně využívá všech poloh k přiřazení přímého přístupu k vybraným funkcím, čímž de facto ušetřil čtyři samostatná tlačítka.

Foto CanonFoto Canon

Ale druhým, významnějším důvodem pro strohé osazení ovládacími prvky je použití dotykového displeje u tohoto fotoaparátu. Při fotografování můžete poklepem zvolit program nebo scénický režim, nastavení blesku či korekci expozice. Skvělá je možnost určit ostřící bod – prostě prstem ukážete na místo, které chcete zaostřit, a zbytek už udělá fotoaparát za vás. Dokonce i když mírně pohnete přístrojem, ostřící bod se stále drží zvoleného místa. V režimu prohlížení pak můžete dotykem, resp. posunem prstu mezi snímky listovat, dotykem je zvětšovat, přehrávat videosekvence apod. Kromě toho je IXUS 200 IS vybaven také pohybovým senzorem, který nejenže automaticky otáčí snímky na displeji při prohlížení, ale také umožňuje pohybem celého fotoaparátu posouvat jednotlivé záběry při prohlížení.

Foto CanonFoto CanonFoto Canon

Foto CanonFoto CanonFoto Canon

Super vychytávky
Rychlá optika
Špičková obrazová kvalita
Kompaktní rozměry

Celkové hodnocení Canon Digital IXUS 200 IS poskytuje fotografie s přirozeným barevným podáním, má výborné rozlišení detailů a ostrost snímků. S tímto přístrojem se nemusíte obávat nepříjemného digitálního šumu – do citlivosti ISO 400 jsou výsledky výborné, při ISO 800 už šum mírně ruší, nejvyšší citlivost ISO 1 600 doporučujeme používat jen sporadicky. Přístroj se velmi dobře ovládá, dotykový displej je příjemným nadstandardem, české menu samozřejmostí. Akumulátor vydrží na pořízení 250 až 300 snímků. Cena více než osm tisíc korun je sice v kategorii kompaktních digitálních fotoaparátů spíše vyšší, vyváží ji však elegantní design s možností výběru barvy, kapesní rozměry a výborná obrazová kvalita.

Běžná cena (v době publikování recenze): 8 200 Kč

Základní technické údaje

Canon Digital IXUS 200 IS
Snímač
CCD 1/2,3"
12 Mpx (4 000 × 3 000 px)
Citlivost ISO 80 až 1 600

Optika
24–120 mm F2,8–5,9
Optická stabilizace

Paměťové médium
SD, SDHC, MMC

Datové formáty
Obraz: JPEG
Video: MOV

Video
1 280 × 720 px, 30 fps
640 × 480 px, 30 fps
320 × 240 px, 30 fps
Zvuk mono

LCD
Úhlopříčka 3“ (76 mm)
230 000 px
Dotykový

Napájení
Li-Ion akumulátor

Rozměry a hmotnost
100 × 54 × 23 mm (š × v × h)
150 g (vč. akumulátoru a paměťové karty)

Foto Canon Foto Canon Foto Canon Foto Canon Foto Canon Foto Canon Foto Canon Foto Canon Foto Canon Foto Canon Foto Canon Foto Canon Foto Canon Foto Canon Foto Canon

Příspěvek byl publikován v rubrice reviews_sk a jeho autorem je Zdeněk Kamrla. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *